Wat hebben we nodig:
Voor de brownies
75 g pecannoten
225 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel dubbelkoolzure soda (sodium bicarbonate)
(een snufje zout, was ik vergeten en ik had hem niet gemist)
150 g zachte roomboter
150 g lichtbruine basterdsuiker
100 g rietsuiker
2 eieren, losgeklopt
1 theelepel vanille essence (of 1 zakje vanillesuiker)
50 witte chocolade in stukjes
75 g toffee, gehakt (ik heb van die kleine caramel blokjes gekocht bij de bakwinkel)
Voor het garneren
150 g suiker
150 ml slagroom op kamertemperatuur
200 g zachte roomboter
bakvorm van ongeveer 20 x 30 ingevet en met bakpapier bekleed
eventueel een spuitzak met glad mondstuk
Hè hè, nu kunnen we eindelijk aan de slag na al die boodschappen. Het meeste kon ik gewoon bij de AH kopen, alleen de dubbelkoolzure soda moest ik in de bakwinkel kopen. De toffees die ik eigenlijk had gekocht hebben we lekker zo opgegeten omdat ik daar ook caramelstukjes vond.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de pecannoten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de voorverwarmde oven. Hak ze grof en laat ze afkoelen.
Zeef de bloem met het bakpoeder, de soda (en wat zout).
Klop in een andere (iets grotere) kom de boter met beide soorten suiker luchtig en lichtgeel. Voeg de eieren een voor een toe en klop goed na elke toevoeging. Klop er de vanille essence door. Spatel de droge ingrediënten losjes door het boter-suikermengsel. Schep er de chocoladestukjes, pecannoten en stukjes toffee door. Giet het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk het glad uit. Bak ongeveer 25 minuten op het middelste rooster in de voorverwarmde oven.
Neem de brownies uit de oven en laat afkoelen in de vorm.
Doe voor het garneren de suiker en 1 eetlepel water in een kleine, zware pan (heel even mengen) op matig vuur. Laat de suiker zonder roeren smelten. Draai het vuur hoger en laat koken tot de suiker diepbruin wordt. Neem de pan van het vuur en giet er de slagroom bij. De karamel zal flink spetteren en hard worden, maar roer goed tot het goed gemengd is (dit is echt een eng klusje want het spettert en klontert, maar hou vol, het meeste krijg je wel gemengd. Ik had nog een klein beetje caramel aan de vork plakken, maar dat was geen straf :-)).
Laat het mengsel volledig afkoelen.
Klop de boter tot die luchtig is. Giet er dan al kloppend de koude caramel bij. Klop tot alles goed gemengd en glad is.
Stort de brownies uit de vorm en snijd er vierkantjes van. Maak van de caramel met de spuitzak een mooi zigzagpatroon op elke vierkantje. Of doe als ik: hou de brownie heel en smeer gewoon de topping er op. Ik heb niet alles gebruikt, de rest was ook lekker op een witte boterham.
Smullen maar!!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten