16 december 2011

Macarons

Afgelopen zomervakantie waren wij op het heerlijke Ile de Ré in Frankrijk. In een alleraardigst winkeltje in St. Martin de Ré lagen de prachtigste zachtgekleurde, heerlijk uitziende macarons opgestapeld. Ik kwam er al gauw achter dat ze ongeveer een euro per stuk kostten en ik heb ze dus braaf links laten liggen. Totdat we bij een klein bakkertje/lunchroom(pje) een broodje gingen halen en ze daar ook lagen. Iets minder fraai van kleur, maar ook iets minder vreselijk geprijsd. Tijd om ze te proeven.

HEERLIJKHEERLIJKHEERLIJK!!!! Zijn ze nou al op??



Dat gaan we thuis ook een keer proberen. Gelukkig vond ik bij de AH een doosje lekker uitziende macarons. Daar was gelijk alles mee gezegd, ze waren helemaal niet lekker. Veel te hard en te droog. Dan maar zelf aan de slag.
Maar alle recepten die ik op internet vond leken me ontzettend bewerkelijk (eiwit 3 dagen laten staan voor gebruik, dubbele bakplaat gebruiken, suiker verwarmen tot PRECIES 121 graden en dat soort dingen). Teveel werk.
Alleen Mara had in haar hoofd dat ik voor het kerstdiner op school wel macarons zou maken. Dat heb ik haar uiteindelijk gelukkig uit haar hoofd kunnen praten. Ze was wel teleurgesteld maar het leek me echt te moeilijk.
Gelukkig heb ik nog ergens een kookboek van Nigella Lawson liggen, met een prachtrecept voor pistache macarons. Maar omdat ik niet direct aan gepelde pistachenootjes kon komen en wel aan fijngemalen amandelen, heb ik het recept een beetje aangepast. Wij vonden ze heel erg lekker!


Het begint een beetje op een receptensite te lijken hier, maar hier volgt dus het recept!

Voor de Macarons:
ca. 75 gram fijngemalen amandelen
125 gram poedersuiker
2 witten van grote eieren
15 gram fijne kristalsuiker

2 bakplaten bedekt met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 graden
Roer de gemalen amandelen met de poedersuiker door elkaar in een grote kom
Klop de eiwitten in een andere kom tamelijk stijf, maar niet droog, strooi er de fijne kristalsuiker over en klop verder tot het eiwit heel stijf is. Spatel het schuim voorzichtig door het amandel-suiker-mengsel.
Spuit kleine rondjes op je beklede bakplaten met een glad spuitje met een doorsnede van ca. 1 cm. Laat ze ongeveer 10 minuten staat zodat zich een velletje vormt. Zet ze vervolgens in het midden van de oven en bak ze 10 tot 12 minuten; ze moeten stevig maar niet droog zijn.

Haal ze uit de oven en laat ze op de plaat afkoelen terwijl je de vulling maakt. Hiervoor heb je nodig:
Voor de botercrème:
55 gram fijngemalen amandelen
250 gram poedersuiker
125 gram zachtgeroerde boter
Meng de amandelen en de suiker. Roer de boter romig en blijf roeren terwijl je het notenmeel toevoegt, maak er een mooie gladde crème van. Dan maak je gewoon sandwiches van de macarons met de crème ertussen. (Het is wel een beetje veel botercrème denk ik, maar misschien had ik er gewoon meer tussen moeten smeren..).

Dit is genoeg voor ongeveer 20 macarons (40 enkele koekjes).

Er waren er bij mij toch nog wel een aantal mislukt, maar dat kwam denk ik doordat ik een plaat onderin de oven had gezet, die waren net niet gaar genoeg en plakten aan het bakpapier. Helaas moesten we ze toen zó opeten....
Volgende week proberen we het gewoon weer en dan kijken we wel of ze het halen tot het kerstdiner in Mara's klas.

Veel plezier met bakken en snoepen!

Geen opmerkingen: