10 oktober 2011

Cottage Pie

Een paar jaar geleden ging een verre (letterlijk en figuurlijk) nicht van mij trouwen. Ik beloofde dat we zouden komen, maar het kwam niet zo goed uit in verband met de kerstdagen en bovendien woont ze in Johannesburg....
Toen kreeg ze een kindje en wilde ik dolgraag op kraamvisite, maar ja, het was toch wel een beetje ver voor een uurtje :-)en met een gezin van 5 even op en neer naar Zuid Afrika is een beetje te duur dus zou ik alleen gaan.
Scheurt Robert in september 2010 zijn achillespees, dus ik ging nog maar even niet.
Dan ga ik wel in maart 2011.
Maar toen was Erika (mijn nicht) hoogzwanger van kind nummer 2 en vond men het ineens niet zo'n goed idee als ik alleen zou gaan.

zucht

Gelukkig heb ik een hele goede allerbeste vriendin, Ellen, die aanbood om dan maar met me mee te gaan en opeens hing er vanaf januari een ticket naar Johannesburg op ons prikbord!
En nou zijn we alweer thuis, na een heerlijke vakantie in Johannesburg en op safari in het Krugerpark. We hebben 4 van de Big Five gezien (leeuw, neushoorn, olifant, buffel gezien en luipaard helaas niet), lekker gegeten, geslapen in een hut op palen en veel leuke mensen ontmoet.
Bij Erika thuis zijn we qua afrikaanse "kos" verwend door Shemiso. Zij kookte op een avond voor ons een Cottage Pie waar we onze vingers bij aflikten en waarvan gelukkig nog een heleboel overbleef, zodat we er de volgende dag nog meer van konden eten.
Ze wilde ons graag het recept geven en gisteren heb ik het thuis uitgeprobeerd.
Het was nogal bewerkelijk (daar kwam ik dus pas achter toen ik al stond te koken, misschien had ik het eerst even rustig door moeten lezen maar ik had naar de ingrediënten gekeken en gedacht dat het wel mee zou vallen).
Hier het resultaat:


Het recept komt nu, ik heb het een beetje aangepast voor de niet zo slow-cookers onder ons (ikzelf vooral), maar als er iemand de uitgebreide versie wil dan hoor ik het wel.

Cottage Pie (4 personen)
Ingrediënten voor de aardappelpuree:
5 grote aardappelen
150/200 ml warme melk
zout en peper
2 grote eetlepels boter

Ingrediënten voor de saus:
1 el olijfolie
500 gr mager gehakt
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook
2 theelepels Worcestershire sauce
2 vleestomaten, gepeld en in blokjes
2 bouillonblokjes (rundvlees of tuinkruiden)
1 klein blikje tomatenpuree
2 handen vol gemengde groenten (bijv. wortel, courgette, bloemkool, paprika) in blokjes
75 gr geraspte kaas (geen mozzarella, te klef)
ovenschaal
oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden


Werkwijze aardappelpuree
Schil de aardappels en kook ze gaar (ca. 20 min.), afgieten, boter, peper en zout (naar smaak) toevoegen en stampen, daarna rustig de melk toevoegen en blijven stampen tot het een luchtige puree is (je hoeft niet per sé alle melk toe te voegen of misschien heb je meer nodig, hangt van de aardappelgrootte af).
Laat de puree nu gewoon even apart staan.

Werkwijze gehakt/groentesaus:
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en de knoflook even
voeg het gehakt en de Worcestershire saus toe en rul het gehakt tot het bruin is (ca. 5 minuten)
Voeg dan de tomaten, tomatenpuree, groenten en bouillonblokjes toe en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.Het is de bedoeling dat er niet veel vocht achterblijft. Bij mij was het ontzettend vochtig maar ik had er ook nog wat water bijgedaan.

Dan de gehakt/groentesaus (als het erg vochtig is met een schuimspaan) uit de pan in een ovenschaal scheppen, afdekken met de aardappelpuree en de geraspte kaas en ongeveer 20 minuten op 200 graden in de oven bakken.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: